Upp På Botten, kultur & ateljekollektiv på Stenegård

Ulrika skapar

På Stenegård har jag min egen skaparverkstad

Innan vi flyttade till Järvsö sa jag att jag hoppades få jobba med någonting kreativt. 3 år senare kan jag bara konstatera att även om det inte alltid handlar om jobb så har kreativitet och även konst fått ett en större del i mitt och vårat liv.

Kulturkossan

Maria Norén

Maria Norén

När familjen landat i Järvsö dröjde det inte länge innan jag fick kontakt med konstnären Maria Norén. Maria drev då Kulturkossan på Stenegård och var (och är fortfarande) en stark drivkraft gällande arbetet med kultur i Hälsingland. Jag har haft tur att få ha varit med på flera projekt tillsammans med Maria där jag har lärt mig massor om världen omkring oss men även mig själv. Man kan nog säga att Maria har varit lite av en Mentor för mig. 2011 tog ”Kulturkossan” plats i lokalerna på Stengård med målet att hålla på i 10år. I år kom så till kulturkossans tid på Stenegård till sitt slut. En plötslig tomhet infinner sig genast men samtidigt tändes en gnista bland oss andra i kollektivet och tillsammans med min vän Liv så besämde vi att vi skulle ta över lokalerna på Kulturkossan och skapa ett nytt kollektiv som sedemera fick namnet ”Upp På Botten”.

Vi startar ett kulturkollektiv

You have to be odd to be no 1

Snart är det invigning

Hur startar man ett kulturkollektiv då? Bra fråga, och även om flera av oss hade varit en del av Kulturkossans kollektiv så hade ingen av oss varit med och startat upp något liknande innan. Frågan kom om vi ville ta över ”kossans” lokaler på Stenegård och jag och Liv tog oss an uppgiften att starta upp en ny verksamhet på Stenegård. Mycket möten, mycket idéer och under tiden så växte själva kollektivet såväl som konceptet som helhelt. Namnet ”Upp på botten” växte fram och känns nu lika självklart som alla medlemmar i kollektivet.

Vi är flera stycken som har vår egen plats i lokalerna på Stenegård och alla har sina egenheter. Ibland kan det vara utmanande att mötas i åsikter om hur saker och ting ska göras. Samtidigt är det en starkt lysande kraft, en kraft som gör den här platsen så speciell. Kreativitet som möts i en kokande smältdegel i portlidret på Stenegård.

Mitt kreativa rum

Mitt kreativa rum

Mitt kreativa rum

Äntligen får jag flytta ur mitt lilla krypin i garaget i villan och skapa mig ett eget kreativt rum på mina villkor. Här kan jag låta symaskinerna surra precis hur mycket som helst. Vill jag måla så kan jag göra det. Och det bästa av allt, här har jag allt jag behöver för att göra det jag vill. Halva rummet kommer fungera som skaparverkstad och halva rummet kommer fungera som showroom/butik när vi kan ta emot besökare igen. Självklart är ni alla välkomna då.

Kram Ulrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.