Hundspann i Järvsö

Sweden Husky Tours

Hallå där! =)

Det var många år sedan sist men nu skulle vi äntligen fått åka hundspann igen. Vi har haft flera veckors mildväder och vintern hade börjat ge vika mer och mer och det verkade som att vi skulle få klara oss utan den där riktiga vintermagin. Men ibland ska man ha tur och i det här fallet hade vi maximal sådan när kylgrader och snö kom dagen innan och under natten med upp till 1 dm nysnö i Björsö dit vi skulle, ca 3 mil nordväst om Järvsö. Med bil tar det tar ca 35 minuter att ta sig dit med vinterväglag.

Sweden Husky Tours

Vi drar iväg ut i vinterlandskapet

Vi drar iväg ut i vinterlandskapet

Arrangören heter Sweden Husky Tours och drivs av Jens och Ann som var såväl välkomnande som kunniga och trevliga. Efter en introduktion med genomgång av slädar och dagens tur så är alla ivriga att få komma iväg, inte minst hundarna. Medans Jens och Ann spänner fast hundarna en efter en höjs ljudvolymen stadigt. Hundarna är ivriga att få komma iväg men även dom som får stanna kvar i hundgården gör sig hörda. Men så till slut när alla slädar är redo och vi har tagit plats på och i slädarna så drar vi äntligen ut i det vackra vinterlandskapet, mitt i Hälsingland och allt blir tyst.

Ut i vintern

Mysigt i hundsläden

Mysigt i hundsläden

Ut från hundgården och in i den snöklädda trollskogen går färden. Hundarna jobbar ivrigt och vi glider fram mellan träden genom skogen och vidare ut mot öppna ytor för att sedan färdas vidare in i skogen igen. Barnen myser i släden och ungefär halvvägs till fikaplatsen byter jag och Ulrika plats på släden. Det är spännande att ”köra” hundsläde och det gäller att hela tiden vara uppmärksam på vad som händer.

Välbehövd fika

Dags för fikapaus

Dags för fikapaus

När vi har tagit oss genom ungefär halva turen är det dags för fika. Det dukas upp dricka samt bullar och kakor. Även om vi tycker det är mysigt att stanna till på turen och ta in omgivningarna samtidigt som vi pratar om turen så är hundarna inte speciellt sugna på att ligga still. Och mycket riktigt, när vi börjar packa ihop och ta oss till slädarna igen så blir dom (milt sagt) rätt ivriga på att återigen få komma iväg. Vägen tillbaka går något fortare då vi kör i samma spår som på vägen ut. Vi njuter av turen tillbaka och förundras återigen över hur tyst det blir när hundarna får komma iväg ut i spåret igen.

Vi får bekanta oss med hundarna

Sweden Husky Tours

Efter turen kan man hälsa på draghundarna

Efter turen då hundarna är betydligt lugnare än innan turen så får vi bekanta oss med våra draghundar.

Precis som vi människor har dom alla olika personligheter och vi är alla rörande överens om att hundar, slädar, snö och vinter är en underbar kombination.

Stort tack till Jens, Ann och alla hundar för en fantastisk tur. Vi kommer tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.