Vi provar Via Ferrata i Järvsö

Via Ferrata - klätterled i Järvsö

Via Ferrata – klätterled i Järvsö

När världens bästa Linda hälsar på passar vi på att testa ”klätterleden” Via Ferrata i Järvsö. Den beskrivs som en blandning mellan klättrings och vandringsled men jag tycker nog att det är mest klättring. Utrustning hämtas och betalas i Järvsö Bergscykelparks cykelhyra. Via Ferratan når man efter en kort promenad upp mot berget. Leden börjar till höger om stora sittliften.

En lagom utmaning

Man har klättersele samt hjälm och man är alltid säkrad i en vajer som sitter fast i berget. Fotsteg i metall fastsatta i berget blandas med klippavsatser och ibland får man sträcka ordentligt på sig för att nå överallt. Man måste vara minst 130 cm för att få gå Via Ferratan och efter ett tag blir det tydligt varför. Vi fick hjälpas åt för att alla skulle kunna ta sig hela vägen. Men det gick bra och blir en del av äventyret. Vi gick den svårare delen och även det gick bra med lite samarbete. Men är man lite kortare ska man vara beredd på att det på den svårare delen kan man bitvis behöva sträcka på sig ordentligt.

Utsikt över Järvsö

Utsikt över Järvsö

Magisk utsikt som belöning

Leden var betydligt längre än väntat vilket var en trevlig överraskning och efter ca 3 timmar var vi äntligen uppe och fick njuta av en vacker utsikt över Järvsö från Öjeberget. Här tas med fördel en mysig fikapaus innan det är dags att gå tillbaka.
När man har vilat klart får man gå den sista biten upp på och över toppen. Sedan vandrar man ner längs skidbacken i nedfarten ”Himlabacken” tillbaka ner till JBP Hotell och cykeluthyrningen där man lämnar tillbaka utrustningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.