Digital Midsommar i Järvsö

Midsommar på Stenegård

Midsommar på Stenegård

Just midsommar brukar vara en sån där högtid som är otroligt populär i Järvsö. Folk vallfärdar för att få vara med och dansa runt stången på Stenegård. Det är Järvsö Hembygdsförening som anordnar Midsommarfirandet i Järvsö och med det rådande läget kring Covid kan man ju lugnt säga att saker och ting inte riktigt är som dom brukar.

Midsommar på Karls

Midsommar på Karlsgården

Midsommar på Karlsgården

Istället för vad man nog får lova att kalla för ett rätt stort evenemang med tusentals besökare på Stenegård så skulle Järvsö Hembygdsförening göra ett ”digitalt” midsommarfirande från Järvsö. Jag (Daniel) fick äran att dokumentera ett klassiskt midsommarfirande på Karls i Bondarv. Hembygdsföreningen tillsammans med spelmanslaget, folkdanslaget, familjen Silén mfl ordnade ett midsommarfirande som jag sent kommer glömma. Stundtals något stressigt ska erkännas men samtidigt kände jag mig väldigt priviligerad att få uppleva detta på plats. Det är inte ofta om ens någonsin man får uppleva något sådant här. Blommor plockades, stången kläddes och restes, kransar kläddes och det spelades och dansades. Barn och vuxna bjöd på dans kring stången och dessutom hade vi strålande solsken hela dagen. Det senare gillades inte av alla kameror och två stycken kroknade i solskenet men jag åkte hem med en känsla av att jag fått det jag ville trots allt.

Den digitala midsommaren

Midsommar på Karlsgården

Midsommar på Karlsgården

Några veckor innan hade vi gjort ett digitalt nationaldagsfirande som var väldigt uppskattat. Det som kan kännas jobbigt när man gör en sån här dokumentation är ju att man vill att alla de medverkande ska bli nöjda med resultatet, efter allt jobb som har lagts ner så vill man ju inte göra någon besviken. Men efter ett antal timmar framför datorskärmen så var jag iallafall ganska nöjd med resultatet som vi släppte på Järvsö Hembygdsförening Facebooksida.

Midsommar på Karlsgården

Midsommar på Karlsgården

Så nu har vi dokumenterat ett klassiskt midsommarfirande i Järvsö. Det som är lite kul när man gör en sån här grej är ju att många som kanske bor på annan ort, i ett annat land eller inte kan vara på plats av någon annan anledning ändå kan få ta del av midsommarfirandet i Järvsö. Att få spela en liten roll i det känns häftigt.

Filmen om midsommar i Järvsö kan ni se här: Järvsö Hembygdsförening på Facebook

Glad midsommar i efterskott

Glad midsommar allihopa, jag hoppas och önskar att vi kan fira midsommar tillsammans på Stenegård som vanligt nästa sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.