Årets pepparkaka är… en tv??

Pepparkakor i mängder

Pepparkakor i mängder

Nu är det väl så att egentligen brukar vi dra igång såna här projekt redan i September men vi är lite sena i år, vi får väl jobba dubbelt så hårt med julpeppet istället.Ni som följer oss vet att vi älskar julen och att vi varje år gör egna pepparkaksformar. Eftersom Danne drog igång ett nytt projekt som han kallar för Järvsö TV för ett tag sedan så blev årets pepparkaka helt enkelt en TV.

 

3D printad pepparkaksform

3D printad pepparkaksform

3D modell

Från början är den här TV:n ritad i ett 3D program (Fusion 360) som just en 3D modell. Hur det går till får vi spara till en annan bloggpost (eller video) men man använder 3d modellen som underlag och skapar en 2D skiss som man sedan ”extruderar” som en pepparkaksform. Nu har vi en 3d modell som vi kan skicka till en 3D skrivare som kan tillveraka en fysisk modell av pepparkaksformen.

3D skrivare

3D skrivare

3D skrivare

När man väl har sin digitala 3D modell så tillverkar man själva pepparkaksformen i en 3D skrivare. Och när man har formen då är det bara att gå loss på pepparkaksdegen och göra pepparkakor tills man inte orkar längre… eller tills degen tar slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.