3D printade pepparkaksformar, en lysande idé

Massor med pepparkakorI Sverige har vi en lång tradition av olika hantverk som går långt bak i tiden. Järvsö är ett perfekt exempel på hur man kan bibehålla det gamla och ändå omfamna det nya. Ny teknik möter traditionellt hantverk i en perfekt symbios. För oss har detta varit väldigt inspirerande och det är lätt att man blir nyfiken på all den kunskap som finns här oavsett om det är dåtida, nutida eller framtida.

3D skrivare

3D skrivareEtt exempel på något som iallafall på konsumentnivå får ses som något nytt är 3D skrivare. Tekniken som sådan har funnits i flera årtionden men dom lite billigare skrivarna som vi ser allt mer av i dom svenska hemmen har funnits tillgängliga i ett par år. För den som är obekant med 3D skrivare så kan man förenklat säga att det är en maskin som bygger upp en modell med ett material lager för lager underifrån. Det finns många G-klav pepparkaksformolika tekniker och material men en av dom vanligaste smälter plasttråd genom ett uppvärmt munstycke som sedan lägger ut ett lager med plast för att sedan lägga ytterligare ovanpå det osv. Tänk dig en skivad limpa bröd, lägg den första skivan på bordet, lägg sedan nästa skiva ovanpå den och en på den osv tills du har en hel limpa stående på bordet.

Jag har använt tekniken både i arbete i många är och har tagit med mig detta intresse till Järvsö där jag hoppas kunna inspirera andra att se möjligheterna som finns.

En lysande pepparkakaGöra egna pepparkaksformar

I ett par har vi haft traditionen att till varje jul göra nya egna pepparkaksformar med hjälp av CAD program och 3D skrivare. Barnen tillsammans med kompisar är såklart dom som kommer på dom bästa idéerna till nya pepparkakor. Det är både roligt och uppskattat av alla, gamla som unga. I år har det hittills blivit en G-klav, katt och en skylt med texten ”Love”. Och det blir nog fler varianter innan julen är här skulle jag tro. Förra året blev det det pepparkakan ”en lysande idé” en blomma, en symaskin och en båt.

Vill du veta mer om 3D skrivare?

Är du nyfiken på det här med 3D skrivare och bor i Järvsö med omnejd? Hur av dig så berättar vi gärna mer om vad det handlar om och vad det finns för möjligheter med tekniken. Konkta oss gör du enklast via vår facebook sida som du hittar här. Du kan även kika på min YouTube kanal där det finns en hel del videos om 3D utskriva projekt.

/Daniel

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.